Företagslån utan säkerhet – är det möjligt?

För små och nystartade lån kan det vara svårt att erbjuda någon typ av säkerhet för ett lån. Detta har gör att det finns en stor efterfrågan på företagslån.net utan säkerhet. Inte minst då många företag behöver lån för investeringar som krävs för att kunna växa. I den här artikeln får du information om hur företagslån utan säkerhet fungerar, vem som kan ansöka, vad du ska titta efter för att få ett så bra lån som möjligt och hur det skiljer sig från företagslån med säkerhet.

Låna pengar utan tillgångar
Företagslån utan säkerhet är alltså en typ av lån där ditt företag inte behöver ge någon form av tillgång som garant. Istället baseras lånets villkor på företagets kreditvärdighet och kassaflöde. Långivaren gör helt enkelt en bedömning av företaget och fastställer räntesats och andra villkor baserat på nyckeltal som dessa.

Vem kan ansöka om företagslån utan säkerhet?
Lån som dessa är, som nämndes i inledningen, bra för företag som är små eller nystartade. Helt enkelt företag som befinner sig i ett skede där det kanske inte går att erbjuda någon typ av säkerhet för ett lån. Företagslån utan säkerhet kan också tas av företag med tillgångar, men som inte vill riskera att förlora dessa.

Så jämför du företagslån utan säkerhet
Processen för att hitta bästa möjliga företagslån ser likadan ut som för vilken slags lån som helst. Du bör jämföra mellan och undersöka olika långivare och läsa igenom de olika alternativens lånevillkor noggrant. Titta särskilt på räntor, avgifter, återbetalningstider och andra eventuella krav som långivarna ställer. Självklart ska du också noga överväga ditt företags förmåga att betala tillbaka lånet.

Ränta och avgifter

En del långivare kan ha höga räntor och avgifter som gör lånet mycket dyrare än det egentligen behöver vara. När du tar ett företagslån utan säkerhet är räntan vanligtvis högre än om företaget skulle kunna ta ett lån med säkerhet. Anledningen till detta är för att långivaren tar en högre risk när de lånar ut pengar utan säkerhet.

Återbetalningstid

En annan viktig faktor som är viktig att titta på när du tar ett företagslån utan säkerhet är återbetalningstiden. Det kan vara lockande att ta ett lån med en kort återbetalningstid eftersom det ger en känsla av snabb avbetalning, men en kort återbetalningstid kan innebära höga månadskostnader och det kan vara svårt att betala tillbaka lånet i tid. En längre återbetalningstid ger däremot lägre månadskostnader, men lånet kan bli dyrare totalt sett eftersom räntan löper under en längre period.

Lånebelopp

Beräkning av lån och räntor

När du tar ett lån utan säkerhet är det vanligtvis möjligt att låna upp till en viss summa. Detta belopp varierar mellan olika långivare och kan även påverkas av ditt företags kreditvärdighet. Det är viktigt att välja ett lånebelopp som du verkligen behöver och som du kan betala tillbaka på ett rimligt sätt. Undvik att runda av uppåt om du inte kan låna exakt det belopp du behöver. Om möjligheten att låna det exakta beloppet saknas, och du måste låna lite mer – amortera av den överskjutande summan direkt när du gör första inbetalningen på lånet.

Krav på företaget

Innan du ansöker om ett företagslån utan säkerhet är det viktigt att du förstår vilka krav som ställs på ditt företag. Vissa långivare kan kräva att företaget har funnits i en viss tid, att det har en viss kreditvärdighet eller att det har en viss omsättning. För att spara tid och göra ansökningen så smidig som möjligt är det bra om du har tillgång till all relevant dokumentation om företaget när du kontaktar långivaren.